Belangrijke verzekeringen voor startende ondernemers


Verzekeringen voor startende ondernemers

Als ondernemer zul je de nodige risico’s lopen, toch wil je niet voor financiële verrassingen komen te staan. Dit kun je voorkomen door een verzekering af te sluiten.

Het probleem alleen is dat voor veel starters het onduidelijk is welke verzekeringen zij nodig hebben voor hun onderneming. Vandaar dat we vandaag de belangrijkste verzekeringen voor startende ondernemers doorlopen.

De goede verzekeringen kiezen is belangrijk voor de start van een eigen bedrijf. Wat je nog meer moet weten voor het starten van een eigen bedrijf lees je hier.

Aansprakelijkheidsverzekering

Voor starters en ZZP’ers is het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, maar zeker wel een aanrader. We maken bij de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven onderscheid tussen 2 verschillende verzekeringen.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Met deze verzekering bent u verzekerd voor de schade die u maakt tijdens uw werk of opdracht. Een ongeluk zit in een klein hoekje, je tikt bijvoorbeeld per ongeluk een laptop van een tafel die daardoor kapot gaat.

De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt materiële schade en letselschade. De meeste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen dekken u voor het volgende:

  • Schade die u bij een ander veroorzaakt
  • Schade door uw product aangericht
  • Milieuschade

Niet alle schade die u veroorzaakt is door deze verzekering gedekt, er zijn een aantal uitzonderingen. Schade ontstaan door een auto wordt bijvoorbeeld niet gedekt, maar ook schade die je aan jezelf en eigen materiaal veroorzaakt wordt niet gedekt.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voor maar weinig starters nodig. Deze verzekering is namelijk alleen relevant voor starters die een adviesrol hebben, denk hierbij aan architecten en ingenieurs.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert je tegen financiële schade die door jouw handelen is ontstaan. Bijvoorbeeld, een fout advies kan tot financiële schade leiden. Hiervoor is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Sommige opdrachtgevers vragen tegenwoordig zelfs vooraf of je een dergelijke verzekering hebt. Denk dus goed na of deze verzekering voor jouw bedrijf nodig zal zijn.

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt je tegen het volgende:

  • Schade door een beroepsfout
  • Kosten voor verweer én rechtsbijstand
  • Herstel van opgelopen schade

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

De Wet op arbeidsongeschiktheidsverzekering, ook wel bekend als WAO, is een verzekering waarmee garantie wordt geboden aan werknemers dat zij over een inkomen beschikken wanneer zij arbeidsongeschikt geworden zijn.

Deze verzekering is dan ook zeker belangrijk voor startende ondernemers, want, al ga je er niet vanuit, mocht je arbeidsongeschikt raken dan heb je nog een inkomen. Hierdoor word je dus niet in een keer afhankelijk van anderen en kun je nog minstens een deel zelf.

Rechtsbijstandsverzekering

Een zakelijke rechtsbijstandsverzekering kan je heel veel kosten schelen. Mocht je een geschil hebben met een klant, leverancier, opdrachtgever, medewerker of gemeente los je het natuurlijk het liefst onderling op, maar soms is juridische bijstand noodzakelijk. Dit brengt al gauw hoge kosten met zich mee, zeker voor een starter. Een zakelijke rechtsbijstandsverzekering is voor deze situaties.

Met een zakelijke rechtsbijstandsverzekering krijg je juridische hulp van deskundigen en juristen van de verzekeraar, ze helpen je bij het oplossen en zelfs voorkomen van geschillen.

Niet alles is verzekerd, voor sommige zaken ben je niet standaard verzekerd, zoals geschillen over belastingen. Hiervoor dien je een maatwerkverzekering af te sluiten.

Gebouwenverzekering

Heb je een bedrijfspand? Dan representeert dit gebouw ten aller tijde jouw bedrijf. Je wilt dus ook niet dat het gebouw beschadigd raakt, toch kan dit gebeuren door bijvoorbeeld brand, inbraak, vandalisme, wateroverlast of milieu.

Hiertegen kun je je verzekeren door middel van een gebouwenverzekering. Zo ben je verzekerd tegen de kosten waarmee het pand terug wordt gebracht in de staat van voor de schade.

goederen- en inventarisverzekering

Deze sluit goed aan op de gebouwenverzekering, de goederen- en inventarisverzekering.

De inventarisverzekering biedt dekking tegen schade aan bedrijfsmiddelen, denk aan gereedschappen, machines, computers of elektronica.

Een goederenverzekering biedt dekking tegen het verliezen van handelsvoorraad door bijvoorbeeld brand of inbraak. Goederen die buiten het bedrijfspand, maar wel op eigen terrein, staan zijn hiermee vaak ook nog meeverzekerd. Veel verzekeraars bieden je deze 2 verzekeringen als 1 product aan. Het is dan wel belangrijk om goed uit te zoeken wat je precies nodig hebt, ga dus niet betalen voor een verzekering die je eigenlijk niet nodig hebt.

Bedrijfsschadeverzekering

Stel, je bedrijf komt stil te liggen. Dat is een nachtmerrie voor elke ondernemer, je loopt dan namelijk kostbare omzet mis maar moet wel personeel en huur betalen, dat is een doodzonde. Je wilt dat natuurlijk koste wat kost voorkomen maar dit kan niet altijd. Mocht je bedrijf toch stil komen te liggen en dreig je omzet te verliezen kun je altijd nog op 1 ding terugvallen: de Bedrijfsschadeverzekering. Hiermee zijn je vaste kosten gedekt en ook eventueel gederfde winst zodat je jouw bedrijf voort kunt zetten.

Welke verzekeringen voor startende ondernemers heb jij nodig?

Voor wie een bedrijf starten gaat zijn er al met al er dus een flink aantal verzekeringen voor startende ondernemers, zelfs meer dan de bovenstaande, al zijn dit wel de belangrijkste.

Het is dus van enorm belang dat je als ondernemer uitzoekt welke verzekeringen jij allemaal nodig kunt gaan hebben, je wilt immers niet enorm veel geld kwijt zijn aan verzekeringen die je niet nodig hebt. Of erger, een claim of iets anders krijgen waartegen je niet verzekerd bent terwijl je hiertegen, als je wel goed onderzoek had gedaan, verzekerd had moeten zijn.

Previous Waar worden medewerkers gelukkig van?
Next Hoe jij net zo succesvol wordt als Elon Musk