Bedrijfsadministratie bijhouden


Bedrijfsadministratie

Volgens de wet ben je verplicht een bedrijfsadministratie bij te houden, en dit is niet voor niets verplicht. Het is namelijk niet alleen van belang voor de belastingdienst maar ook jij kan er een hele hoop aan hebben. Een goede administratie is immers hét stuurmiddel van je onderneming, je ziet bijvoorbeeld snel of je inkomsten stijgen, dalen of gelijk blijven. Met dit gegeven en nog vele andere zie gemakkelijk de financiële situatie van jouw bedrijf.

Dit wil de belastingdienst weten

De belastingdienst gaat ook jouw administratie bekijken. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat de belastingdienst niet 100 verschillende administraties van alle Nederlandse bedrijven wil binnen krijgen. Om dit te voorkomen hebben ze een aantal eisen opgesteld, dit zijn gegevens die je moet opnemen in jouw bedrijfsadministratie. Deze eisen zijn de volgende:

• Facturen

De belastingdienst wil alle facturen van je ontvangen, de ontvangen facturen maar ook de uitgaande facturen.

• Transactieoverzichten

Ook moet je in de bedrijfsadministratie alle transacties meenemen, dit doe je in een transactieoverzicht.

• Kasadministratie

Naast online inkomsten en uitgaven heb je ook geld contant ontvangen en/of uitgegeven. Deze uitgaven en inkomsten neem je mee in de kasadministratie. Hierbij gaat het vooral om kassabonnen en kwitanties van producten die je contact gekocht hebt of verkocht (pintransacties horen hier niet bij, deze staan al in het transactieoverzicht).

• Contracten en correspondentie met opdrachtgevers en leveranciers

De belastingdienst wilt graag weten wat voor afspreken je gemaakt hebt met klanten, opdrachtgevers en leveranciers. Deze contracten en correspondentie ben je ook verplicht mee te nemen in de bedrijfsadministratie.

• Urenadministratie

In een urenadministratie laat je zien hoeveel uur je in de onderneming steekt. Je laat zien hoeveel tijd je besteedt aan welke activiteiten. Een goede urenadministratie heeft zijn voordelen, onder meer fiscaal.

• Reisadministratie

Waar ben jij voor je bedrijf allemaal heen geweest en ben je bijvoorbeeld met het OV erheen gegaan, met een eigen auto of een bedrijfsauto.

• Belastingen

Hierin neem je btw mee én de inkomstenbelasting.

• Bedrijfscorrespondentie

Naast correspondentie met andere bedrijven wordt er natuurlijk ook tussen werknemers gecommuniceerd. De belastingdienst verlangt ook bedrijfscorrespondentie van je te zien zoals brieven, e-mails, offertes, contracten, brochures, etc.

Bedrijfsadministratie bewaren

De bedrijfsadministratie die je bijhoudt moet bewaard worden, de belastingdienst verwacht van jou als ondernemer dat er op zijn minst voor 7 jaar lang aan administratie wordt bijgehouden en bewaard.

De belastingdienst heeft het liefst dat je dit digitaal doet. Op papier mag alleen als je een zeer kleine administratie hebt die makkelijk te controleren is. Het is dus het makkelijkst om de administratie digitaal bij te houden en te bewaren.

Bedrijfsadministratie, zelf of uitbesteden?

Net als bij veel onderzoeken die handig zijn bij het opstarten van jouw bedrijf en de bedrijfsvoering kan je de bedrijfsadministratie ook zelf doen. Dit vereist wel een duidelijke planning van jou kant, je moet hem immers gestructureerd bijhouden naar de eisen van de belastingdienst.

Daarnaast is het natuurlijk ook goed om de bedrijfsadministratie uit te besteden, dit is in veel gevallen de beste optie. Een goede accountant of boekhouder betaalt zich vaak terug omdat hij/zij de administratie zo inricht dat het een aantal fiscale voordelen oplevert.

Vanaf het begin van een eigen onderneming houd je een bedrijfsadministratie bij. Wat je nog meer allemaal moet doen bij de start van een eigen bedrijf vind je in dit artikel: Eigen bedrijf starten, zo doe je dat!

Previous Marktonderzoek doen, zo doe je het!
Next Algemene voorwaarden opstellen